Assalamualaikum..
😋

Mempersembahkan... Cookies ala subway..
Tapi my version dah banyak ganti.
Semua kredit untuk GF group.
( gluten free, dairy free )
INGREDIENTS
DRY
1/2 cup rice flour
1/4 cup arrowroot flour (boleh sub with corn flour)[saya guna corn flour]
1/4 cup kelapa parut [saya tak letak]
1/4 cup raw cane sugar
1/2 cup rice flour
1/4 cup arrowroot flour (boleh sub with corn flour)[saya guna corn flour]
1/4 cup kelapa parut [saya tak letak]
1/4 cup raw cane sugar
WET
1 egg [saya gantikan dengan 1 tbsp chia seed + 3 tbsp air]
1/4 cup virgin coconut oil [saya gantikan salted butter dalam keadaan ia masih pejal]
1/4 tsp himalayan salt [saya tak letak, sebab dah guna salted butter]
1/4 tsp baking soda [saya gantikan dengan baking powder]
Pitted prunes (chunks) [saya tak letak]
Brazil nuts (chunks)[saya gantikan dengan almond nib]
1 egg [saya gantikan dengan 1 tbsp chia seed + 3 tbsp air]
1/4 cup virgin coconut oil [saya gantikan salted butter dalam keadaan ia masih pejal]
1/4 tsp himalayan salt [saya tak letak, sebab dah guna salted butter]
1/4 tsp baking soda [saya gantikan dengan baking powder]
Pitted prunes (chunks) [saya tak letak]
Brazil nuts (chunks)[saya gantikan dengan almond nib]
Mix semua dry ingredients termasuk garam, gula dan baking soda. Selepas semuanya sebati, pecahkan telur dan gaul lagi. Masukkan virgin coconut oil dan adunkan untuk beberapa minit. Masukkan chunks of prunes and brazil nuts. The texture will be very oily. You can choose either to tekap tekap with cookie cutter, or bulat bulatkan saja pastu light press atas tray. Susun jarak sedikit bagi ruang cookies mengembang. Sejukkan sekejap dalam peti sejuk for about 10 minutes sebelum bakar. Bake at 160c for 12 minutes (kurang lebih please monitor).
No comments:
Post a Comment