Tuesday, 6 June 2017

Masak lemak cili api daging salai

Assalamualaikum, 



Harini, raina kongsikan resepi masak lemak cili api daging salai. kalau datang ke rembau, jangan lupa singgah Sabak Salai, daging dia di salai menggunakan cara sabak. bagi raina harga dia berpatutan,

kredit pada blog 
untuk gambar ini :)


ni packaging dia, daging dia lebar-lebar. tapi nipis.
Ni link kedai sabak salai. :)


ni dia, daging salai yang dah dipotong kecil.. 
daging dia lembut.. buka je bungkusan semerbak bau dia..hmm, harum... :)




Bahan-bahan :

10-15 batang cili api

170 gram daging salai
2 inchi kunyit hidup
3 batang serai
Santan
2 keping asam keping

Caranya :

Kisar cili api dan kunyit hidup bersama sedikit air. Satukan bahan kisar tadi dengan daging salai, perap dengan api kecil. kemudian masukkan serai. Kacau-kacau. Kalau kering, masukkan air lagi sedikit. Setelah menggelegak, masukkan santan. Didihkan dengan api kecil, masukkan pula asam keping. Kuah masak lemak kena sentiasa kacau, kalau tak nanti dia bergentel. Siap... :)


Untuk cili api dan kunyit hidup, boleh adjust ikut kepedasan masing-masing. kuning dari kunyit hidup ni dah cukup. tak perlu kunyit serbuk.


No comments:

Post a Comment